Skip to content Skip to navigation

Održana druga ljetna škola Erasmus+ projekta DEMO

Od 15. srpnja do 19. srpnja u Bukureštu u Rumunjskoj održana je druga ljetna škola Erasmus+ projekta DEMO naziva 'DEMO Summer School', na kojoj su imali prilike sudjelovati i FOI studenti.

Četvero studenata FOI-ja, Ana Škarica, Tara Nikolić, Barbara Krasić i Juraj Belajec, u pratnji članova FOI projektnog tima Larise Hrustek, mag.oec. Karla Nadoveze, mag.oec., sudjelovali su na drugoj, poboljšanoj ljetnoj školi Erasmus+ projekta DEMO - Digital Platform Enterprise u Bukureštu.

Ljetna škola je bila organizirana od strane vodećeg partnera na projektu Politechnica University of Bucharest, a na istoj su još sudjelovali drugi projektni partneri iz Bugarske Sofia University St. Kliment Ohridski, iz Austrije Technische Universitaet Wien te drugi projektni partner uz vodećeg iz Rumunjske SC Midor Digital Service. Kao i prvo izdanje Erasmus+ DEMO ljetne škole, i ovo se izdanje ljetne škole održalo u dva dijela. Prvi dio je bio u potpunosti online i održao se početkom lipnja te se sastojao od niza sinkronih predavanja. Na kraju prvog dijela, studenti su imali test čijim su uspješnim polaganjem ostvarili pravo sudjelovanja na drugom dijelu ljetne škole u Bukureštu. Na drugom dijelu ljetne škole studenti su prvo bili upoznati sa studijama slučaja i problematikom koju su morali riješiti putem svojih projekata. Svaki od projektnih partnera razvio je svoju studiju slučaja temeljenu na povratnim informacijama od studenata koji su pohađali prvo izdanje ljetne škole. Studentske timove su činili studenti i studentice iz različitih država s ciljem povećanja zine raznovrsnosti i internacionalizacije.

Studenti su svaki dan prezentirali napredak u svojim projektima, uz mentoriranje svakog od projektnih partnera.

Zadnji dan ljetne škole, svi studentski timovi su prezentirali svoja projektna rješenja te su bili nagrađeni certifikatima o sudjelovanju i osvajanju 4 ECTS boda.

Naši studenti su bili izrazito zadovoljni održanom ljetnom školom, a ovo su njihovi dojmovi:

Ana Škarica

Sudjelovanje na DEMO projektu omogućilo mi je stjecanje novih iskustava, upoznavanje kolega iz različitih europskih zemalja te proširenje znanja i vidika. Online dio bio je fleksibilan i koristan, pružajući općeniti uvod u projekte kojima smo se bavili u Bukureštu u međunarodnim timovima. Projekti su bili interesantni te smo mogli sami birati teme, što mi se posebno svidjelo jer smo razrađivali vlastitu poslovnu ideju te rješavali izazove iz čak 4 europske države istovremeno, pritom se zabavljajući. Naravno, ni dio druženja i networkinga na kraju svakog dana nije bio nimalo loš...

Barbara Krasić

Ljetna škola Erasmus+ DEMO u Bukureštu bila je sjajno i vrlo korisno iskustvo. Kroz aktivno sudjelovanje i rad na projektnim aktivnostima, stekla sam nova znanja i vještine. Rad sa studentima iz drugih zemalja pomogao mi je da se bolje snalazim u multikulturalnom okruženju, a rad na engleskom jeziku poboljšao je moje komunikacijske vještine. Rad na ovakvom projektu mi je pomogao u stjecanju novih znanja i vještina koje će mi biti korisne u daljnjem obrazovanju i budućem razvoju.

Tara Nikolić

Cijelo iskustvo je bilo izvanredno, počevši s online segmentom koji je postavio čvrste temelje za ljetnu školu u Bukureštu. Prezentacije su bile i informativne i fascinantne, s time da je svaki predavač detaljno objasnio svoje specijalizirano područje, pružajući bogatu pozadinu o raznim temama. Osim toga, interaktivni dijelovi predavanja potaknuli su aktivno sudjelovanje svih sudionika, omogućujući razmjenu ideja i iskustava.  Najbolji dio ljetne škole bila su predavanja i druženja s ostalim studentima iz drugih zemalja. Zadatci koje smo dobili bili su dobro strukturirani te su predstavljali probleme i prilike iz stvarnog života. Također, postojala je određena sloboda koja nam je omogućila da personaliziramo svoj projekt i prenesemo svoje ideje o tome što nedostaje u svijetu platformi i koja bi platforma bila korisna. Uz to, imali smo priliku razmjenjivati iskustva i mišljenja s ekipama iz drugih država, što je dodatno obogatilo naše znanje i pridonijelo stvaranju novih prijateljstava.

Juraj Belajec

Sudjelovanje na Erasmus+ razmjeni i rad na projektu tijekom DEMO ljetne škole je bilo iskustvo koje je obogatilo moje znanje. Online lekcije su bile zanimljive i zabavne za pratiti, a sam rad na projektu je bio testirao moja znanja i sposobnosti. Osim važnog iskustva sam dobio priliku upoznati studente iz raznih dijelova Europe i uživati u Bukureštu!

Projekt je financiran putem Erasmus+ programa, a budžet projekta je 188.661,00 € od čega je udio Fakulteta organizacije i informatike 40.217.00 €.

Trajanje projekta je od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2024.

Galerija fotografija u nastavku...