Skip to content Skip to navigation

Članovi Centra umjetne inteligencije Lipik u posjeti FOI-ju

Objavljeno: 03.02.2022

Predstavnici Centra umjetne inteligencije Lipik (AI Center Lipik) jučer su posjetili Fakultet organizacije i informatike i tom su prigodom održali radni sastanak s članovima Uprave FOI-ja s ciljem razmjene iskustava i uspostave buduće suradnje.

Centar umjetne inteligencije Lipik osnovan je 2020. godine kao odjel u sklopu Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. Unutar centra djeluju Edukacijski centar umjetne inteligencije koji provodi edukacije i osposobljavanja polaznika te Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije koji pruža smještaj i podršku tvrtkama koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom.

O mogućnostima razvoja daljnje suradnje, kroz projektne i razvojne aktivnosti FOI-ja o tome su s članovima Uprave – dekanicom prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep, prodekanom za znanost, projekte i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Igorom Balabanom, prodekanicom za nastavu i studente prof. dr. sc. Sandrom Lovrenčić i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale prof. dr. sc. Marinom Klačmer Čalopa razgovarali predstavnici Centra na čelu s direktorom Dejanom Iličićem te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Obzirom na činjenicu da FOI ima visokorazvijen sustav laboratorijsko-istraživačke djelatnosti, među ostalim i kroz Laboratorij za umjetnu inteligenciju, mogućnosti suradnje između Fakulteta i Centra su mnogobrojne. Obrazovanje kvalitetnih IT kadrova u domeni AI koje predstavlja jedno od najtraženijih zanimanja, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu, kontinuirano se nalazi u fokusu FOI-ja. S druge strane Grad Lipik u suradnji sa spomenutim Centrom također ulaže znatne resurse u stvaranje plodnog tla za obrazovanje AI kadrova i razvoj startup tvrtki, a sve s ciljem poticanja gospodarstva te stvaranja novih radnih mjesta.  

Umjetna inteligencija je jedna od tehnologija koje se najbrže razvijaju u svijetu, a konkurentna rješenja temeljena na AI sve više se traže i u Hrvatskoj, što stvara plodno tlo za ovakav tip suradnje i povezivanje dviju ustanova.