Skip to content Skip to navigation

FOI trijumfirao na Europskim sveučilišnim igrama - stolnotenisačice osvojile zlato, a stolnotenisači u četvrtini finala

Objavljeno: 24.07.2024

Studentice FOI-ja i stolnotenisačice Sara Sušac i Karla Franović na Europskim sveučilišnim igrama (European University Games), najvećem europskom sveučilišnom natjecanju koje su ove godine održane u Mađarskoj (Miskolc i Debrecen) osvojile su zlatnu medalju za Sveučilište u Zagrebu, igrajući zajedno s Martom Vukelić (KIF) i Andreom Pavlović (PBF). FOI-jev stolnoteniski reprezentativac Sveučilišta u Zagrebu s FOI-ja Petar Znika je izborio četvrtfinale zajedno s Rinom Vidanom (KIF), Aleksom Krstevskim (KIF) i Lovrom Zovkom (EFZG). Uspjeh naših sportaša je izuzetno značajan, obzirom na veliku konkurenciju. Naime, na igrama je sudjelovalo 414 sveučilišta iz 36 država, a ukupno je sudjelovalo 826 ekipa u svim sportovima.

U stolnom tenisu, ženska ekipa Sveučilišta u Zagrebu koju su činile Sara Sušac i Karla Franović (FOI), Marta Vukelić (KIF) i Andrea Pavlović (PBF), natjecala se protiv 16 sveučilišta iz Europe. Smještene u grupu D, igrale su protiv predstavnica iz Češke (University of Ostrava), Litve (Vytautas Magnus University) i Bugarske (University of Sofia). Zagreb je osvojio drugo mjesto u skupini, pobijedivši Litvu i Češku rezultatom 3:0 te izgubivši od Bugarske 2:3.

U četvrtfinalu, Zagreb je pobijedio predstavnike Azerbejdana (Armenian State University of Economics) rezultatom 3:1. Polufinale su odigrale protiv University of Ljubljana i slavile 3:0. U finalu su ponovno igrale protiv Bugarske i ovoga puta slavile 3:1, osiguravši zlato Sveučilištu u Zagrebu.

U muškoj konkurenciji, FOI-jevac Petar Znika bio je u ekipi Sveučilišta u Zagrebu zajedno s Rinom Vidanom (KIF), Aleksom Krstevskim (KIF) i Lovrom Zovkom (EFZG). Natjecalo se 19 sveučilišta, a ekipa je bez problema prošla grupu pobjedama protiv Portugala (University of Porto) i Azerbajdžana (Azerbaijan Sport Academy) rezultatom 3:0. U osmini finala pobijedili su domaćine (University of Debrecen) 3:1, ali su u četvrtfinalu zaustavljeni od pobjednika iz Turske (Nisantasy University) rezultatom 3:0.

Prošlogodišnje srebro ženske ekipe i bronca muške ekipe na Europskom sveučilišnom prvenstvu bila su velika motivacija za naporne pripreme za ovogodišnje Europske sveučilišne igre. Nikad do sad Sveučilište u Zagrebu nije osvojilo europsko zlato u stolnom tenisu, što je dodatno motiviralo žensku ekipu. U lipnju su osvojili Sveučilišno prvenstvo Hrvatske u obje kategorije, čime su izborili pravo nastupa na Europskim igrama.

Posebna zahvala ide Fakultetu organizacije i informatike za donaciju opreme i podršku, Sveučilištu u Zagrebu, Unisport ZG-u i Unisport HR-u na povjerenju te Stolnoteniskom klubu STARR na organiziranim pripremama i treninzima. Sljedeće godine očekuje nas Univerzijada (Svjetsko Sveučilišno prvenstvo) u Njemačkoj i Europsko Sveučilišno prvenstvo u Turskoj, gdje se nadamo ponovnom uspjehu i što boljem rezultatu - poručili su stolnoteniski reprezentativci s FOI-ja.

ISKRENE ČESTITKE NA IZNIMNIM REZULTATIMA!