Skip to content Skip to navigation

Potpisan sporazum o suradnji između FOI-ja, Grada Varaždina i Switzerland Innovation Park Biel/Bienne

Objavljeno: 29.06.2023

Sporazum o suradnji između Grada Varaždina, Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i švicarskog inovacijskog parka Switzerland Innovation Park Biel/Bienne potpisali su danas, 29. lipnja 2023. u palači Patačić u Varaždinu gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i direktor Switzerland Innovation Park Biel/Bienne i voditelj Swiss Smart Factorya dr. Dominic Gorecky. Sporazum se odnosi na suradnju koja će se temeljiti na prijenosu znanja, zajedničkim istraživanjima, edukacijama, mentorstvu, zajedničkim poduzetničkim inicijativama, provođenju zajedničkih EU i nacionalnih projekata, ITU mehanizama i sličnih inicijativa.

Cilj ove tripartitne suradnje je razvijanje vještina i kompetencija u području pametne industrije, poduzetništva, inovacija, kao i primjena pametnih tehnologija u poduzećima, gradovima, općinama, obrazovnim ustanovama itd., prepoznavanje i poticanje tehnološki inovativnih ideja, razvoj i provedba programa edukacije, razvoj i provedba mentorskih programa, selekcija tehnološki inovativnih ideja, podrška u razvoju tehnološki inovativnih ideja.

Grad Varaždin i FOI zajedno s gradovima i općinama ITU regije inicirali su projekt Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, koji je prioritiziran u okviru ITU mehanizma te je suradnja sa Švicarskim inkubacijskim parkom u Bielu kao i sa Swiss Smart Factoryjem koji je jedan od najuspješnijih centara u Švicarskoj usmjeren na pametnu industriju, vrlo važna za realizaciju prvog predinkubacijskog centra pametne industrije u Hrvatskoj. U tome će ključnu ulogu u transferu znanja iz industrije imati upravo Switzerland Innovation Park Biel/Bienne (SIPBB). Buduća zajednička projektna i partnerska suradnja bit će temeljena na procesima transfera znanja i tehnologije u područjima predinkubacije, inkubacije i akceleracije, a u tome će za FOI i Grad Varaždin biti presudno iskustvo međunarodnih znanstvenika i stručnjaka iz Švicarske.

Započeli smo na FOI-ju doista mnogo predinkubacijskih i inkubacijskih aktivnosti za naše studentske startupove, a sve to je rezultiralo ovom projektnom idejom. G. Gorecky i generalni konzul Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac prepoznali su tu vrijednu priliku za Hrvatsku, ali i ovaj dio Europe i zahvaljujući tome započinjemo danas jednu dugoročnu suradnju gdje će nam ovaj invacijski park iz Švicarske biti podrška u raznim našim europskim projektima ali i mentor i suradnik u našem Centru za predinkubaciju u pametnoj industriji, koji će vjerujem započeti s realizacijom početkom iduće godine. Imali smo prilike posjetiti ovaj inovacijski park u Švicarskoj početkom godine, imaju sjajnu suradnju između gospodarskog i akademskog sektora i think tank stručnjaka u raznim područjima koji različite startup ideje testiraju i potom puštaju na tržište ovisno o rezultatima. To je ono što treba Hrvatskoj i ovdje vidimo našu priliku za FOI i Grad Varaždin i vjerujem da ćemo uskoro postati prvi u tome u Hrvatskoj - poručila je dekanica Nina Begičević Ređep.

Švicarski inovacijski park SIPBB je neprofitna organizacija koja provodi i podržava primijenjena istraživanja i razvoj usmjeren na pametnu industriju. Kao dio nacionalne i međunarodne mreže "Švicarske zaklade za inovacije", neki od mnogobrojnih ciljeva Inovacijskog parka su ulaganja u istraživanja u inozemstvu, promocija švicarskih inovacija i startupa te brza implementacija rezultata istraživanja u tržišne proizvode. Inovacijski park smo pokrenuli prije samo 6 godina te na 50 tisuća četvornih metara nudimo mladim poduzetnicima brojne mogućnosti poput rada u laboratorijima, prostore za najam i suradnju te mentorstvo, i vrlo smo uspješni u tome. Stoga smatramo da možemo prenijeti ta iskustva i ovdje u Varaždin, zajedno učiti te pokrenuti inovacije u lokalnom ekosistemu - kazao je Gorecky.

Velika je to prilika za Varaždin, jer njihovu ekspertizu možemo iskoristiti i za transformaciju našeg Tehnološkog parka, da ga možemo pomaknuti stepenicu iznad kako bi također postao inovacijski centar. Krećemo prvi u Hrvatskoj s time i nadam se da ćemo biti lider ne samo u Hrvatskoj, nego i ovom djelu Europe što se tiče pametne industrije jer imamo sve potencijale za to - rekao je gradonačenik Bosilj, a s njime se složio i konzul Slobodan Mikac koji je istaknuo da je u Varaždinu trenutno smješteno više švicarskih tvrtki nego li u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske, što smatra da je odlična startna pozicija za daljnju suradnju dviju zemalja u području inovacija.

Uz generalnog konzula Hrvatske u Švicarskoj Slobodana Mikaca, potpisivanju sporazuma prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa te prof. dr. sc. Neven Vrček.