Skip to content Skip to navigation

Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj posjetio FOI

Objavljeno: 03.04.2023

Nj. E. g. Ruaidhri Mark Dowling, veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj posjetio je Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 3. travnja 2023., gdje ga je ugostila dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i članovi Uprave Fakulteta prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale, prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić, prodekanica za nastavu i studente, prof. dr. sc. Dragutin Kermek, prodekan za studijske programe i izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju.

Veleposlanik Dowling je s dekanicom i prodekanima razgovarao o važnosti internacionalizacije u znanosti, važnosti inovativnih studijskih programa usklađenih s potrebama tržišta rada, zatim o važnosti međunarodne projektne suradnje i digitalnoj zrelosti škola u čemu je FOI predvodnik u Hrvatskoj, kao ključni partner na projektu eŠkole. Dekanica je veleposlanika upoznala sa FOI-jevim studijskim programima, mogućnostima ostvarivanja međunarodne suradnje s institucijom, razvojnim projektima, proširenim prostornim kapacitetima (Vila Oršić) te međunarodnom znanstvenom konferencijom CECIIS, koju FOi organizira već 34 godine. Suradnju s irskim institucijama na FOI-ju je ostvario docent dr. sc. Boris Tomaš, koji ove godine boravi u Dublinu kao istraživač u području pametnih gradova.

Poseban naglasak sastanka bio je na mogućnostima suradnje s irskim sveučilištima u društvenom i tehničkom području, na kojima bi studenti mogli ostvariti svoju akademsku mobilnost putem Eramus programa EU. Sastanak je također poslužio i za razgovor o projektu predinkubacije startup poduzeća, pri čemu je veleposlanik upoznat s projektom Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, koji je u planu realizacije u narednim godinama i u čemu će FOI, kao partner Gradu Varaždinu, imati ključnu ulogu. U tom projektu će biti ključno i povezivanje s inozemnim institucijama, a obzirom da Irska ima vrlo razvijenu startup scenu i centre za inkubaciju, veleposlanik je istaknuo da će FOI povezati s irskim akademskim i gospodarskim inkubatorima. Uz to je podijelio i irska iskustva u razvoju tzv. alumni kulture i zajednica alumni studenata, na čemu će u narednom razdoblju FOI intenzivnije poraditi.

Veleposlanik Dowling je inače tijekom dana boravio u radnom posjetu Varaždinu, gdje se sastao i s čelnicima Grada Varaždina i Varaždinske županije, a kako ističe, posebno mu je važno njegovati odnose sa sveučilištima i akademskim zajednicama. Inače, ovo mu je bio prvi posjet Fakultetu organizacije i informatike, a u Hrvatsku je stigao 2020. godine kao iskusni diplomat Ministarstva vanjskih poslova Republike Irske. Do sada je bio u diplomatskoji službi u Australiji, Grčkoj i u stalnom predstavništvu Irske pri EU-u (Bruxelles), a nekoliko godina proveo je i u irskom veleposlanstvu u Londonu.