Skip to content Skip to navigation

Poziv na akciju Knjižnice FOI-ja: Posadi cvijet za zdraviji planet!

Objavljeno: 20.04.2022

Knjižnica FOI-ja će 22. travnja 2022. obilježiti Međunarodni Dan planeta Zemlje akcijom dijeljenja sadnica i gomolja cvijeća pod motom: Posadi cvijet za zdraviji planet!
Akcija će se održati u Knjižnici u 10:00 sati.

Međunarodni Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu.
Zašto cvijeće?
Zbog alarmantnog smanjenja broja pčela!

Posljednjih nekoliko desetljeća pčele su počele odumirati velikom brzinom. Broj pčela opada zbog smanjenih površina pod cvijećem, korištenja otrovnih pesticida, klimatskih promjena i zbog bolesti pčela.

Stručnjaci upozoravaju da trećina svjetskih usjeva ovisi o pčelama i oprašivanju, a smanjenje broja pčela s vremenom će dovesti do nestašice zdrave i prirodne hrane. Neke biljke će nestati. Cijene povrća i voća postat će visoke. Iako je već bilo pokušaja da se zaustavi njihovo odumiranje, pčele i dalje ugibaju.

Što možemo učiniti?

- Posadimo u svom vrtu, dvorištu ili balkonu mirisne biljke koje privlače pčele. Pčele raspoznaju samo plavu i žutu boju te ultraljubičastu koju čovjek ne može vidjeti. Vole blagomirisne i mirisne  biljke,
- Nemojmo žuriti s proljetnom košnjom trave ili kosimo na etape. Ostavimo uvijek barem dio travnjaka u cvatu tako da korisni kukci mogu preživjeti u našem vrtu,
- Ograničimo upotrebu pesticida i koristimo organske alternative,
- Kupujmo lokalne, organski uzgojene namirnice i med, te time podržimo poljoprivrednike i pčelare u svom kraju.

Pozivamo Vas da zajedno pridonesimo zaštiti, povećanju i jačanju populacije pčela.
Posadimo cvijet!