Skip to content Skip to navigation

FOI sudjeluje u razvoju Metalske jezgre s najvećim 3D printerom u ovom dijelu Europe

Objavljeno: 25.01.2022

Fakultet organizacije i informatike partner u razvoju Metalske jezgre Čakovec, razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju usmjerenog na istraživanje, prijenos znanja i transfera tehnologije, edukacijske aktivnosti te potporu metaloprerađivačkom sektoru. Centar omogućuje znanstveno-istraživačkoj zajednici i studentima FOI-ja, među ostalim, i rad na najvećem 3D printeru u ovom dijelu Europe.

Sredinom siječnja 2022., Metalsku jezgru Čakovec posjetili su dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, kojima su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta i suvremena oprema.

FOI od samih začetaka projekta Metalskoj jezgri daje velik doprinos njihovom znanstveno-istraživačkom timu. Podsjetimo, koordinator aktivnosti projekta na FOI-ju je doc. dr. sc. Boris Tomaš, a ostali članovi istraživačkog tima s FOI-ja su prof. dr .sc. Vjeran Strahonja, prof. dr. sc. Neven Vrček i doc. dr. sc. Igor Tomičić.

Specifičnost Metalske jezgre, smještene u Čakovcu, čine dva 3D printera STRATASYS F900 i EOS M 290, po mnogočemu jedinstvena u ovom dijelu Europe. Naime, STRATASYS F900 je sustav za digitalnu proizvodnju iz polimera, koji koristi FDM tehnologiju (e. Fused Deposition Modeling – taložno očvršćivanje) i ima mogućnost gradnje od 15 gradivnih materijala iz skupine plastomera. Ovo je najveći i jedini printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj i šire, obzirom da se prvi najbliži nalazi tek u Milanu. EOS M 290 je sustav za direktnu digitalnu proizvodnju iz metala, koji također koristi istu tehnologiju i podržava široku paletu metalnih materijala.

Metalska jezgra postao je u vrlo brzom vremenu suvremeno opremljen prostor za istraživanje, koji je namijenjen znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području sjeverozapadne Hrvatske i šire.

Radi se o projektu razvoja koji ciljano uključuje obrazovne, znanstvene i istraživačke institucije te predstavnike gospodarskoga sektora, kako bi se unutar pripadajućih odjela i laboratorija (Odjel za tehnologiju, Odjel za istraživanje i razvoj, Laboratorij za prototipiranje  i Odjel za Internet stvari), stvarala nova zajednica tehnoloških kreativaca i znanstvenih entuzijasta.

Važno je reći i to da je, osim na istraživački rad i stvaranje novog primjenjivog znanja te povezivanje gospodarskog sektora sa znanstveno-istraživačkim organizacijama, Metalska jezgra usmjerena i na pružanje usluga na području 3D ispisa i skeniranja.  

Članovima Uprave FOI-ja prilikom ovog posjeta također su predstavljeni dosadašnji rezultati koji su razvijeni u okviru Centra, a to su:

  • 3D ispis plastičnog poklopca i zupčanika za medicinski robot Ronna koji se u KBC Dubrava primjenjuje u neurokirurškim operacijama
  • 3D ispis dijelova za bolid FSB Racing Team-a
  • 3D ispis dijelova za fiksator koji se koristi u traumatologiji
  • 3D optičko skeniranje ležajeva turbine u Hidroelektrani Dubrava
  • 3D optičko skeniranje raznih povijesnih predmeta i skulptura u svrhu digitalizacije i očuvanja kulturne baštine ili izrade replika
  • 3D optičko skeniranje bespilotne letjelice
  • 3D optičko skeniranje ruke u svrhu dizajna i izrade longete u sklopu studentskog završnog rada
  • te brojni drugi 3D ispisi, 3D optičko skeniranje itd.
  •  

Metalska jezgra može se pohvaliti i s odličnom suradnjom sa studentima, kroz sudjelovanje u izradi diplomskih radova i obavljanje studentskih praksi, tijekom kojih je studentima omogućena edukacija na opremi te korištenje iste.

Pozivaju se svi studenti koji žele baviti razvojnim projektima unutar Metalske jezgre te se na taj način susresti s najsuvremenijom 3D tehnologijom na ovim prostorima, da se jave koordinatoru projekta na FOI-ju doc.dr.sc. Borisu Tomašu.