Skip to content Skip to navigation

Obvezni primjerak

Obvezni primjerak prikuplja se u svrhu: stvaranja nacionalne zbirke knjižnične građe kao kulturnog dobra, izrade nacionalne bibliografije, vođenja statistike o nacionalnoj nakladničkoj produkciji, pohrane i zaštite građe u svrhu njezine trajne dostupnosti korisnicima, izgradnje zavičajnih/regionalnih zbirki te zbirki službenih publikacija, izgradnje Hrvatske digitalne knjižnice.

Pravilnik o obveznom primjerku (NN 66/2020) u uvodnim odredbama, člankom 1., propisuje:

Ovim Pravilnikom uređuje se obvezni primjerak u svim analognim i digitalnim pojavnostima, način korištenja obveznog primjerka, obveze depozitnih knjižnica i knjižnica u sustavu obveznog primjerka, broj primjeraka i vrsta građe po pojedinim ovlaštenicima, način dostave obveznog primjerka, obveze i odgovornost nakladnika i tiskara kao i način dostave, formati i uvjeti pristupa, korištenja i zaštite online građe.
 

OBVEZE I UPUTE ZA FOI

Nakladnik Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu dužan je najkasnije u roku od 30 dana nakon završetka tiskanja, umnažanja ili proizvodnje dostaviti obvezne primjerke Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, osobno ili poštom, uz napomenu da je riječ o obveznom primjerku.

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, koja je odgovorna za prihvat i distribuciju građe obveznog primjerka, dostavlja se sva građa prema članku 37. Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti (NN 17/2019), a sukladno članku 9. Pravilnika o obveznom primjerku (NN 66/2020).

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavlja se mrežna građa prema članku 8., stavak 7. na način određen odredbama članka 10. Pravilnika o obveznom primjerku. (Obrazac za prijavu mrežne publikacije).

Svaki nakladnik dužan je dostaviti još po jedan primjerak građe matičnoj knjižnici na području županije na kojoj je njegovo sjedište radi stvaranja zavičajne zbirke te jedan primjerak knjižnici u svom sastavu.


GRAĐA OBUHVAĆENA OBVEZNIM PRIMJERKOM

Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, čl. 37. propisuje:
Pod obveznim primjerkom, bez obzira na medij, podrazumijevaju se sljedeće vrste publikacija: knjige, serijske publikacije (novine, časopisi, zbornici radova, godišnjaci i slično), službene publikacije, glazbene zvučne snimke, neglazbene zvučne snimke, glazbene note, zemljopisne i druge karte, slikovna djela (reprodukcije slikovnih umjetničkih djela, plakati, razglednice i slično), multimedija, kompleti, mikrooblici, sitni tisak (brošure, letci, tiskanice, pozivnice, ulaznice, obavijesti, osmrtnice, plakati, iskaznice, prospekti, katalozi, označivači knjiga (bookmarkeri), programi, kalendari i slično), online publikacije (e-knjige, e-serijske publikacije, mrežne stranice i dr.).


BROJ OBVEZNIH PRIMJERAKA

  • Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavlja se devet (9) primjeraka knjiga, časopisa i zbornika financiranih ili sufinanciranih javnim sredstvima,
  • Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavljaju se četiri (4) primjerka knjiga, časopisa i zbornika koji nisu financirani ili sufinancirani javnim sredstvima,
  • Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavlja se šest (6) primjeraka ostale vrste građe prema članku 8., stavak 4. Pravilnika: (novina, neglazbenih zvučnih snimki, glazbenih nota, zemljopisnih i drugih karata, multimedije, mikrooblika),
  • Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavlja se pet (5) primjeraka ostale vrste građe prema članku 8., stavak 5. Pravilnika: (službenih publikacija, slikovnih djela, kompleta),
  • Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavlja se četiri (4) primjeraka ostale vrste građe prema članku 8., stavak 6. Pravilnika: (glazbenih i zvučnih snimki, sitnog tiska),
  • Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dostavlja se jedan (1) primjerak mrežne građe, članak 8., stavak 7. Pravilnika,
  • Županijskoj matičnoj narodnoj knjižnici dostavlja se jedan (1) primjerak sve vrste građe, članak 9., stavak 2. Pravilnika,
  • Knjižnici u sastavu (Knjižnici FOI-ja) dostavlja se temeljem članka 19. Pravilnika o radu Knjižnice Fakulteta organizacije i informatike:
  • sva građa čiji je nakladnik ili sunakladnik Fakultet - jedan (1) primjerak
  • građa čiji je nakladnik ili sunakladnik Fakultet, a propisana je kao osnovna ili dopunska literatura - šest (6) primjeraka
  • završni specijalistički radovi i doktorski radovi obranjeni na Fakultetu - jedan tiskani primjerak i jedan elektronički primjerak (izrađen prema Uputama za oblikovanje doktorskog rada Fakulteta).

 

KAZNE ZA NEOBAVLJANJE ODREDABA O OBVEZNOM PRIMJERKU

Na temelju Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, čl. 47., novčanom kaznom od 2000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja kao nakladnik u roku od 30 dana nakon završetka tiskanja, umnažanja ili proizvodnje ne dostavi Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu propisani broj primjeraka, te kao nakladnik ne obavijesti Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu o postojanju i objavljivanju publikacije i ne dostavi metapodatke i građu.

Novčanom kaznom od 2000,00 do 5000,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja obavlja djelatnost nakladnika odnosno tiskara.

 

NAPOMENA

Svu građu nastalu u produkciji Fakulteta organizacije i informatike potrebno je u propisanim količinama dostaviti u Knjižnicu FOI-ja. Knjižnica će dobivenu građu dokumentirano proslijediti Službi obveznog primjerka pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.