Skip to content Skip to navigation

Odgođen Festival znanosti

Objavljeno: 07.09.2020

Poštovane kolegice i kolege, obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju Hrvatske i mjere opreza koje svi moramo poduzeti u kontekstu maksimalne zaštite svih sudionika i publike Festivala znanosti, organizatori su odlučili da se 18. Festival znanosti odgađa za 2021. godinu. O novim datumima održavanja svi će biti pravodobno obaviješteni. Dopis Organizacijskog odbora Festivala znanosti objavljujemo u nastavku.

Obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju Hrvatske i mjere opreza kojih se moramo pridržavati u kontekstu maksimalne zaštite svih sudionika i publike Festivala znanosti u Zagrebu smo odlučili da se 18. Festival znanosti odgađa za iduću godinu s istom temom.

Cijenimo sve napore svih sudionika uložene u pripremu za Festival znanosti, naime i sami smo uložili znatne napore u organizaciju i pripremu Festivala. Zbog toga smo i Festival odgodili za jesen, nadajući se boljoj epidemiološkoj situaciji nego što je bila u travnju kada je FZ prvotno trebao biti održan.

Bez obzira na uložene napore, zbog svakodnevnog iskustva Muzeja vezanog za otkazivanje posjeta i nejasne situacije vezane za izvanškolske aktivnosti učenika za vrijeme nastave, smatramo da bi bilo realno očekivati da bi se mnogi sudionici događanja suočili sa izostankom posjetitelja te bi time izostao i primarni cilj Festivala: popularizacija znanosti (i izvan IT sektora) i sudjelovanje u pokusima tj. u znanstvenom iskustvu ”uživo”.

Svakodnevno svjedočimo izjavama učenika o nezadovoljstvu online nastavom i željom za nastavom uživo pa smatramo da sav uloženi napor u pripremu online sadržaja (samo u Zagrebu bi to bilo više od dvjestotinjak filmova) - ne bi imao odgovarajući prijem.

Predlažemo ovim putem da se ovogodišnji Festival znanosti odgodi za ovu godinu u cijeloj Hrvatskoj.

ORGANIZACIJSKI ODBOR FESTIVALA ZNANOSTI