Skip to content Skip to navigation

Održana tribina o dostupnosti znanstvenih informacija u sklopu projekta „e-Izvori“

Objavljeno: 11.04.2017

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je u četvrtak, 6. travnja 2017. godine, tribina o provođenju i mogućnostima projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je 25. studenog 2016. godine svečano potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici za provedbu projekta „e-Izvori” koji se ostvaruje u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Europskoga socijalnog fonda. Predviđeno vrijeme provedbe projekta je 5 godina, od 2016. do 2020., a ukupna mu je vrijednost 133.760.000 kuna, od čega se iz Europskog socijalnog fonda pokriva 85 posto iznosa, točnije 113.696.000,00 kuna dok se kroz nacionalni sustav financiranja pokriva preostalih 15 posto odnosno 20.064.000,00 kuna.

Na tribini su govorili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske, te prof. te dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost Sveučilišta u Zagrebu i glavni pregovarač Pregovaračkog povjerenstva za nabavu elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija. Tribinu je moderirala mr. sc. Alisa Martek, knjižničarska savjetnica u Odjelu Nabava i izgradnja zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Dr. sc. Tatijana Petrić istaknula je kako se projektom želi poboljšati pristup inozemnim istraživačkim publikacijama i bazama podataka čime se izravno utječe na poboljšanje istraživačkog okruženja za hrvatske znanstvenike. Dr. sc. Miloš Judaš osvrnuo se na proces pregovaranja kojem je svrha dogovoriti koje je elektroničke izvore potrebno pribaviti za funkcioniranje hrvatske znanstvene zajednice. Katarina Ivanković Knežević je okupljenima pojasnila ulogu Ministarstva rada i mirovinskog sustava u projektu. Poručila je kako je potpora Europskog socijalnog fonda moguća, provođenjem dobrih projekata.

Tribina je bila namijenjena ponajprije korisnicima elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, a to su znanstvenici, nastavno osoblje u visokoškolskim ustanovama, studenti te knjižničari u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, ali i svim novim, mogućim skupinama korisnika.

Projektom e-Izvori planira se godišnje sklopiti desetak ugovora s nakladnicima elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija koji će obuhvaćati sva područja znanosti, a točan će broj ovisiti o potrebama znanstvene zajednice te popisu najbitnijeg koji se tijekom petogodišnjeg razdoblja, koliko traje projekt, može promijeniti.

Izvor: http://www.nsk.hr/odrzana-tribina-o-dostupnosti-znanstvenih-informacija-u-sklopu-projekta-e-izvori/