Skip to content Skip to navigation

Predstavnici SRCA-a održali predavanje i radionicu za djelatnike i suradnike FOI-ja

U četvrtak 11. srpnja 2024. godine održano je predavanje organizirano u sklopu internog projekta Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta organizacije i informatike “Time 4 Science”.

Predavanje pod nazivom “Usluge SRCA za istraživače” održano je od strane djelatnika SRCA: Draženka Celjaka (FOI alumnija i predstojnika Sektora za upravljanje podacima), Emira Imamagića (predstojnika Sektora za napredno računanje) te Petre Udovičić (voditeljice Odjela za razvoj informacijske infrastrukture znanosti). U sklopu predavanja predstavljene su tri grupe usluga SRCA za podršku provedbi istraživačkih projekata.

Tako da su predstavljene usluge prate ciklus istraživačkih podataka, od podatkovnih usluga (Dabar, Hrčak i Puh), usluga za napredno računanje (Superačunalo „Supek, napredno računanje u oblaku „Vrančić“, specijalizirana podrška i softver) do informacijske podrške (Informacijski sustav znanosti u RH - CroRIS te autentikacijsku i autorizacijsku infrastrukturu sustava znanosti i visokog obrazovanja- AAI@EduHr). Set predstavljenih usluga SRCA daje istraživačima cjelovitu i zaokruženu okolinu za lakše provođenje istraživačkih projekata i istraživački rad i od koristi je svim istraživačima, u što su se sudionici predavanja mogli i uvjeriti.

Osim predavanja održana je i radionica pod nazivom „Pristup i korištenje resursa Supek i Vrančić“. U okviru radionice polaznici su upoznati s prijavom, pristupom i radom na superračunalu „Supek“ i resursu za napredno računanje u oblaku „Vrančić“ kroz teme: uvod u napredno računanje, superračunalo Supek, prijava i pristup, okolina Supeka i Padobrana, sustav za upravljanje poslovima, opisivanje poslova, općeniti primjeri, primjeri paralelnih aplikacija - CPU, primjeri paralelnih aplikacija – GPU.