Skip to content Skip to navigation

Sveučilište u Zagrebu ponovno proglašeno najaktivnijim i najboljim sportskim sveučilištem u Europi!

Objavljeno: 11.07.2024

Sveučilište u Zagrebu ponovno je proglašeno najaktivnijim sportskim sveučilištem u Europi te najboljim sportskim sveučilištem u Europi u 2023. godini! Ova priznanja bit će dodijeljena Sveučilištu na generalnoj skupštini i proslavi 25. obljetnice Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA) 16. studenoga 2024. u Beču.

Tijekom protekle godine oko 200 sportaša i članova stručnoga osoblja predstavljalo je Sveučilište u Zagrebu na europskim studentskim prvenstvima EUSA-e. Reprezentacije su se natjecale u 10 (od ukupno 16) organiziranih sportskih prvenstava i u konkurenciji više od 500 sveučilišta osvojile najviše medalja – njih čak 29 (6 zlatnih, 9 srebrnih i 14 brončanih).

Ovim priznanjem Sveučilište u Zagrebu pokazalo je kontinuitet i prosperitet akademskoga sporta u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Prva nagrada za najbolje sportsko sveučilište pristigla je za 2016. godinu, na tragu rezultata postignutih tijekom Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka. Uspjeh je ponovljen u 2019. godini, kada je Sveučilište u Zagrebu uz titulu najboljega dobilo i titulu najaktivnijega na temelju nastupa i rezultata na prvenstvima diljem Europe. Nakon neodržanih prvenstava 2020. i 2021. godine zbog pandemije koronavirusa, fantastičan uspjeh ostvaren je i 2022. godine u vidu obrane naslova. S ovim se rezultatima Sveučilište u Zagrebu pridružilo listi onih koji uspješno predstavljaju Republiku Hrvatsku te su njezin najbolji promotor i ambasador.

Posebno veseli činjenica da su i FOI-jevi sportaši i esportaši pridonijeli ovom velikom uspjehu našeg Sveučilišta!