Skip to content Skip to navigation

Mateja Srbljinović - Karlsruhe Institute for Technology

Imena studenata: 
Mateja Srbljinović
Mjesto boravka: 
Karlsruhe, Njemačka
Godina: 
2024
Program: 
Erasmus+ studijski boravak

Studentica diplomskog studija Ekonomike poduzetništva, Mateja Srbljinović, ljetni semestar akademske godine 2023./2024. provodi u Njemačkoj, točnije na Karlsruhe Institute for Technology u gradu Karlsruhe. U nastavku donosimo sve praktične informacije o načinu studiranja na KIT-u, smještaju, prehrani te studentskom životu. Mateja, hvala ti što si s nama i studentima podijelila ove korisne inforamcije. Sigurno će biti od pomoći onima koji razmišljaju o Erasmus razmjeni na ovom sveučilištu.

 

FAKULTET I NASTAVA

Predavanja i seminari se održavaju na određene datume, jedino tečajevi stranih jezika imaju fiksne datume, pa tako imate predmete koji se održavaju svaka dva, tri tjedna, neki predmeti traju oko mjesec i pol, a neki dulje. Obično predmeti koji se temelje na predavanjima imaju ispite. Na predmetima koji nemaju predavanja već samo seminare (oko dva puta mjesečno) morate napraviti projekt ili praktični zadatak. Profesori su jako pristupačni i uvijek su spremni objasniti gradivo ukoliko vam nije jasno. Predavanja uglavnom nisu obavezna, dok seminari jesu te zahtijevaju interaktivnost i suradnju.

SMJEŠTAJ

Kada govorimo o smještaju, ukoliko mislite biti u studentskom domu, trebali bi se prijaviti nekoliko mjeseci prije jer je potražnja velika, također to se tiče i stanova i najma sobe. Cijene smještaja u studentskim domovima se kreću od 250 eura na dalje i uglavnom su jednokrevetne. Većina studentskih domova funkcionira tako da imate svoju sobu, a kuhinju, kupaonicu i dnevni boravak dijelite sa više ljudi. No, svatko kupaonicu ili kuhinju koristi u različito vrijeme, pa oko toga nikada nije bilo problema.

PRIJEVOZ

Što se tiče prijevoza, najvažnije prijevozno sredstvo za kretanje po gradu je bicikl stoga preporučam da uzmete bicikl od kuće. Ako nemate svoj bicikl, kao student možete besplatno iznajmiti bicikl putem kvv.nextbike aplikacije. U gradu Karlsruhe tramvaji za KIT studente su besplatni vikendom i radnim danom poslije 6 sati, no ako želite posjetiti zanimljiva mjesta i ostale gradove u Njemačkoj postoji njemačka karta koja vrijedi za sav javni prijevoz.

PREHRANA

Studentska menza kod kampusa otvorena je radim danom od 11 do 14 sati, hrana je raznovrsna i ukusna i ima preko 6 linija, no malo skuplja je od naše menze. Prosječan obrok je oko 5 eura nadalje. Na studentsku iksicu stavljate novce i direktno plaćate u menzi te iksicu možete koristiti za javni prijevoz, kupiti kavu ili slatkiš sa samoposlužnih aparata, ući  u određene zgrade sveučilišta i slično. S druge strane, hrana u supermarketima je čak jeftinija nego kod nas, a od trgovina dostupni su Lidl, Kaufland, REWE supermarket, dm, Muller, trgovački centri i slično.

SADRŽAJI I DRUŠTVO

Kada je u pitanju društvo, malo se teže povezati sa njemačkim studentima jer oni već imaju Formirane grupe, no zato je tu ESN organizacija koja na tjednom bazi organizira razne aktivnosti poput putovanja, društvenih igara i raznih događaja na kojima upoznate studente iz različitih krajeva svijeta te postanete jedni drugima najbolji prijatelji. Također, još jedna dobra organizacija je Buddy program od strane KIT-a koji organizira razne aktivnosti za međunarodne studente tijekom semestra kao što je planinarenje, odlazak u kino, rafting, razna putovanja u okolne gradove i slično. Što se tiče sadržaja, postoje razni barovi, kafići, restorani, slastičarnice, muzeji, kulturni centri, parkovi gdje se možete odmoriti od fakultetskih obveza. Karlsruhe je dosta zelen grad pa ako ste tip osobe koja voli provoditi vrijeme u prirodi ovdje ćete sigurno uživati.

 

Mateja Srbljinović, diplomski studij Ekonomike poduzetništva

Mateja Srbljinović - Erasmus+