Skip to content Skip to navigation

Moje iskustvo na Deusto sveučilištu u Bilbau - story by Fran

Imena studenata: 
Fran Gabaldo
Mjesto boravka: 
Bilbao, Španjolska
Godina: 
2024
Program: 
Erasmus+ studijski boravak

Student FOI-ja, Fran Gabaldo, ljetni semestar akademske godine 2023./2024. provodi u Španjolskoj, točnije na University of Deusto u gradu Bilbau u Španjolskoj. U nastavku donosimo njegove dojmove i fotogaleriju. Fran, hvala ti što si ih podijelio s nama!

Način studiranja i smještaj

Način studiranja je sličan kao i kod nas, postoji kontinuirano praćenje i ispitni rokovi, tako da se nije bio problem snaći. Razlika je što neki predmeti za kontinuirano praćenje imaju samo pratične radove, a neki imaju i kolokvije. CIjene smještaja ovise o tome što se uspije pronaći. Dobra stvar je što Deusto ima vlastitu platofrmu za pronalazak smještaja za strane studente, koja je jako jednostavna za korištenje i vrlo je korisna.

Grad Bilbao i španjolska kultura

Bilbao je prekrasan grad sa puno zanimljivih stvari za vidjeti. Španjolci imaju mentalitet sličan našem kad su u pitanju odlasci na kavu, tako da sam se brzo uklopio. Prvi smo dan na sveučilištu bili dočekani sa selekcijom domaće hrane i alkoholnih pića, što me iznenadilo. Još me više iznenadilo kad sam vidio da se u studentskoj kafeteriji može kupiti pivo. Španjolci koriste svaku priliku za izaći van na druženje, i jako su veseli. 

Nogomet je najvažnija stvar u gradu, svi su ludi za Athletico Clubom koji je ove godine osvojio 25. titulu španjolskog kupa, pa možete zamisliti kakvo je bilo slavlje. Osim u Bilbau, imao sam priliku posjetiti Madrid s obitelji tijekom Uskršnjih praznika, a prije toga sam Veliki Tjedan proveo na selu kod bake i djeda lokalnog prijatelja, tako da sam imao iskustvo španjolskog života iz prve ruke. 

Bilbao je odličan grad za studente, svaki tjedan se organiziraju razne aktivnosti i party-ji, a metro-om se za pola sata može doći do plaže. Jedina mana je vrijeme, ljudi u glavi kad pomisle na Španjolsku imaju sunce i visoke temperature, ali ovdje na sjeveru vrijeme je vrlo promjenjivo i uglavnom kišovito.

Cijene i prehrana

Cijene u trgovinama i po kafićima su slične kao kod nas, tako da nije bilo nekih većih šokova, jedino bih rekao da su noćni klubovi skuplji. Postoji nešto slično menzi, ali više je kao pekara, a jela koja budu u meniju su uglavnom dosta skuplje nego kod nas dok je kvaliteta na sličnoj razini, tako da sve zainteresirane očekuje puno kuhanja. 

 

Moje iskustvo na Deusto sveučilištu u Bilbau - story by Fran