Skip to content Skip to navigation

Erasmus+ BIP u Poljskoj

Imena studenata: 
Marija Vugrinec
Elizabeta Rengel
Marta Bilić
Lana Zebić
Stjepan Petrović
Maks Patafta
Mjesto boravka: 
Katowice, Poljska
Godina: 
2024
Program: 
Erasmus+ kombinirani intenzivni program (BIP)

Šestero studenata i i jedna nastavnica s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu su od 6. do 10. svibnja sudjelovali na Erasmus+ kombiniranom intenzivnom programu (BIP-u) pod nazivom “Educating for Global Competence” kojeg je organiziralo University of Economics in Katowice, Poljska.

U nastavku donosimo iskustava studenata koje su odlučili podijeliti i hvala im na tome. Nadamo se da će njihove priče motivirati i druge studente FOI-ja da se uključe u međunarodne aktivnosti koje im se nude tokom studiranja.

 

Iskustvo s BIP-a u Poljskoj ću uvijek pamtiti po odličnom društvu i prekrasnoj Poljskoj. U sklopu razmjene radili smo projekt, za tvrtku Tauron koja se bavi gradnjom i proizvodnjom održivih izvora energije. U sklopu toga, posjetili smo njihov ured u malenom mjestu pokraj Katowica gdje smo imali priliku čuti o procesu planiranja i same izgradnje vjetroelektrana. Također, zaposlenici

su nas odveli u obilazak jedne vjetroelektrane s nekoliko vjetrenjača što je zaista bilo posebno iskustvo koje ću zauvijek pamtiti. Od srca bih svim studentima preporučila ovaj tip razmjene jer nakon nje će te se vratiti bogatiji za nova znanja, iskustva i prekrasna poznanstva. 

Marta Bilić, studentica diplomskog studija OPS


 

Ovaj BIP bio mi je prvo Erasmus+ iskustvo na fakultetu, i jako mi je drago što sam se odlučila prijaviti. Projekt na kojem smo radili zadali su nam stručnjaci iz poduzeća za energetiku Tauron. Radeći na projektu shvatila sam da sam kroz studij na FOI-ju stekla dobre temelje, jer smo u projektu koristili koncepte koji su mi već bili poznati, poput SWOT analize i matrice rizika. Također mi je bio koristan online dio BIP-a, gdje nam je predstavljeno poslovanje poduzeća Tauron. U početku nisam bila sigurna kako ću surađivati s kolegama iz stranih zemalja, ali kad sam upoznala svoj tim brzo smo se povezale i uspješno zajedno radile na projektu (članice mog tima bile su iz Austrije, Italije i Hong Konga). Osim radnog dijela, svaki dan smo imali i slobodnog vremena. Imali smo priliku upoznati prekrasan grad Katowice, probati tradicionalna poljska jela, otići u šoping i družiti se s ostalim sudionicima BIP-a. Najviše će mi u sjećanju ostati izleti - posjet vjetroelektrani i rudniku ugljena, koje su organizirali naši domaćini, i izlet u Krakow u našoj vlastitoj organizaciji. Preporučila bih svim kolegama, osobito onima koji još nemaju međunarodnih iskustava, da tijekom studija svakako sudjeluju u nekom obliku Erasmus+ mobilnosti.

Marija Vugrinec, studentica diplomskog studija OPS


 

Sudjelovanje na BIP programu „Educating for Global Competences" u Poljskoj, u gradu Katowice će mi ostati u sjećanju kao vrijedno iskustvo koje ne samo da mi je pružilo priliku da upoznam i da se povežem s ljudima iz različitih država, već i priliku da svakodnevno razmjenjujemo ideje i surađujemo na stvarnom projektu, razvijajući nove vještine i kompetencije za rad u području Project Managementa u međunarodnim timovima. Tvrtka Tauron za koju smo radili projekt nam je između ostalog organizirala i posjet njihovoj vjetroelektrani te posjet rudniku ugljena Guido, koji je pretvoren u muzej.

Osim profesionalnog razvoja, program mi je pružio priliku da se zabavim i družim s novim prijateljima, s kojima je svaki zajednički trenutak bio ispunjen smijehom, što je dodatno obogatilo cijelo iskustvo. Atmosfera je bila opuštena, te su svi sudionici bili otvoreni i prijateljski nastrojeni, što je stvorilo okruženje u kojem smo mogli slobodno izražavati svoje mišljenje i učiti jedni od drugih. Skupa smo razgledavali grad, isprobavali tradicionalne specijalitete poljske kuhinje, te na kraju zajedno posjetili Krakow.

Zbog navedenih prilika, ovakvu vrstu studentske mobilnosti bih preporučila svima, ali i zbog toga što poslodavci cijene međunarodno iskustvo i sposobnost prilagodbe različitim okolinama. Do iduće avanture, do widzenia! :)

Lana Zebić, studentica diplomskog studija OPS


 

Financijalizacija prirode, tržišta u nastajanju i održivost su bile glavne teme kolegija kojeg sam slušao na ovome Erasmus BIP programu. Kao studentu informatike, ove mi teme nisu bile poznate zbog čega sam puno naučio i postao više svjestan postupaka organizacija i pojedinaca koji štete prirodi. Upravu tu svjesnost o štetnim postupcima prema prirodu smo htjeli probuditi u studentima i studenticama završnim projektom čija je tema bila "Greeswashing", a na kojem sam radio tijekom boravka u Katowicama zajedno sa studentima i studenticama iz Portugala, Italije i Austrije. Bilo mi je zanimljivo suočiti se s problemima na koje smo naišli kao internacionalni tim te mi je ovo iskustvo bilo lijepo i poučno. Fun fact: u Katowicama postoji najdublji podzemni pub u Europi koji se nalazi 320 metara ispod površine - u kojem smo bili!

Stjepan Petrović, student diplomskog studija IPI


 

Sudjelovanje na BIP programu u Poljskoj je moje prvo Erasmus iskustvo u kojem sam upoznala ljude iz raznih zemalja i s njima radila na projektu. Na kraju sam  iz Poljske otišla zadovoljna te puna novih uspomena i znanja zahvaljujući kolegama iz mojeg fakulteta i svima sa BIP-a.

Elizabeta Rengel, studentica prijediplomskog studija IPS


 

Nedavno sam sudjelovao u Blended Intensive Programu (BIP) koji se održao u Katowicama, Poljska. Odabrao sam ovaj program jer smatram da su manji BIP-ovi odlična priprema za veliku Erasmus+ razmjenu. Ovo iskustvo je nadmašilo sva moja očekivanja.

Tema programa bila je "Educating for Global Competence". Ova tema je bila izvrsna jer je omogućila ujedinjenje mišljenja studenata iz različitih područja studiranja, uključujući i informatiku. Kroz ovaj program, imao sam priliku upoznati različita i zanimljiva razmišljanja studenata iz svih dijelova svijeta.

Bit Erasmusa je uvijek upoznavanje novih i zanimljivih ljudi, zabava, te razmjena nezaboravnih priča i iskustava. Iako je BIP "intenzivan" program, to ne znači da nema prostora za zabavu i upoznavanje nove države. Više od polovice dana studenti su imali slobodno vrijeme za razgledavanje grada i druženje s novim prijateljima.

Posjetili smo stari rudnik ugljena gdje smo imali jedinstvenu priliku popiti pivo na 320 metara ispod zemlje. Također smo razgledali prekrasne poljske gradove Katowice i Krakow. Ovi izleti su nam omogućili da bolje upoznamo lokalnu kulturu i povijest.

Preporučam svima da sudjeluju u BIP-u, odnosno "malom" Erasmusu. Ne samo da ćete steći nova znanja i prijateljstva, već ćete razviti veliku želju za daljnjim razmjenama, uključujući i "veliku" Erasmus studentsku razmjenu.

Maks Patafta, student prijediplomskog studija IPS

 

Erasmus+ BIP u Poljskoj 2024