Skip to content Skip to navigation

Sindikat biciklista FOI-ju dodijelio certifikat „Poslodavac prijatelj bicikliranja“

Objavljeno: 16.10.2023

Sveučilište u Zagrebu Fakultet organizacije i informatike (SUZG FOI) prva je obrazovna ustanova na području Varaždinske županije i četvrti poslodavac u gradu Varaždinu koji je postao ponosni vlasnik europskog certifikata Poslodavac – prijatelj bicikliranja. Ovim se certifikatom FOI svrstao u društvo istaknutih ekološki i društveno osviještenih kompanija i organizacija u Hrvatskoj.

Poboljšavanjem infrastrukture, poticanjem svojih zaposlenika, klijenata i partnera na korištenje bicikala kao prijevoznog sredstva, FOI služi kao pozitivan primjer zagovaranja i prakticiranja održivog oblika kretanja te odgovornosti prema zdravlju, okolišu i javnom prostoru. Certifikat je Fakultetu dodijelio Sindikat biciklista, volonterska udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva.

Ovo priznanje za FOI je izuzetno važno jer se među studentima i zaposlenicima potiče korištenje bicikala kao prijevoznog sredstva od mjesta stanovanja do FOI-ja, a takav se oblik održivog prometovanja gradom Varaždinom uklapa u kulturu ove institucije. FOI-jevi studenti i zaposlenici rado koriste bicikle za dolazak na nastavu i na posao, a za tu potrebu su im osigurana i posebna mjesta, kao i spremište na kojem mogu pohraniti svoje bicikle, i to na svim FOI-jevim lokacijama (FOI 1, FOI 2 i FOI 3).

"Poticanje korištenja bicikala među zaposlenicima i studentima ima niz važnih prednosti. Osigurava zdraviji životni stil, doprinosi očuvanju okoliša te potiče timsku povezanost. Također, smanjuje troškove i prometne gužve te potiče inovacije u održivim oblicima prijevoza. U konačnici, promicanje korištenja bicikala ne samo da doprinosi općem blagostanju zajednice, već i potiče vrijednosti održivosti, zdravlja i zajedništva među članovima naše institucije“ – ističe prodekan za poslovanje i ljudske potencijale izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, koji je u ime FOI-ja primio ovaj certifikat.