Skip to content Skip to navigation

Stručna predavanja Ace Momčilovića i Marijane Šarolić Robić o umjetnoj inteligenciji i pravnom okviru na FOI-ju 4. listopada

Objavljeno: 26.09.2023

Pozivamo vas na dva atraktivna predavanja i diskusiju na Fakultetu organizacije i informatike (FOI), u srijedu, 4. listopada, kada nam dolaze dva istaknuta predavača, Aco Momčilović, MBA i Marijana Šarolić Robić, MBA. Predavanja će se održati od 10:00 do 12:00 sati u dvorani 10 (FOI 1).

Aco Momčilović, stručnjak za ljudske resurse i umjetnu inteligenciju, govorit će o etičkim aspektima umjetne inteligencije. Od široko raspravljanih tema do onih manje poznatih, ali jednako važnih, Aco Momčilović će osvijetliti moralne aspekte unutar područja AI-a. Odvjetnica Marijana Šarolić Robić predstavit će trenutni regulatorni status AI-a, kako u EU, tako i u Hrvatskoj. Saznajte više o izazovima i prilikama koji proizlaze iz nadolazećeg AI ACT-a, koji će postati ključni zakon u cijeloj EU.

Aco Momčilović, MBA: AI and Different Ethical Considerations Lecture

Cilj je pružiti široki pregled područja umjetne inteligencije i povezanih etičkih pitanja na svim razinama te proći kroz najpopularnije etičke izazove, kao i one manje spomenute, ali jednako važne.

O predavaču

Aco Momčilović rođen je u Zagrebu 1980. godine. Nakon završetka psihologije na FFZG-u, upisao je izvršni MBA na Cotrugli Business School. Daljnje obrazovanje uključuje NLP Leadership Academy, te upravljanje projektima EU fondova i Integralnu školu organizacijskog razvoja. Doktorand je na Sveučilištu u Dubrovniku - Digitalna Ekonomija. Prva pozicija u ljudskim resursima bila je u Ledu, nakon čega je proveo 4 godine radeći u L’Oreal Adria. Sljedeće dvije godine bio je voditelj ljudskih resursa u Billi (dio REWE Grupe), a nakon toga je radio kao savjetnik za ljudske resurse na različitim projektima (od headhuntinga do prilagodbe i promjene organizacije) u različitim industrijama. Tri godine bio je na poziciji CHRO-a u Rimac Automobilima. Trenutno predaje na različitim poslovnim školama o različitim temama vezanim uz ljudske resurse, korporativnu kulturu i druge poslovne predmete. Trenutno je gostujući profesor na visokoj školi Swiss School of Business and Management. Od početka 2018. godine vlasnik je tvrtke FutureHR, gdje radi kao HR i poslovni stručnjak/konzultant za različite klijente. Predsjednik je Nadzornog odbora MBA Hrvatska, udruženja koje okuplja sve alumne MBA-a u Hrvatskoj, te osnivač i bivši predsjednik poslovno-humanitarne organizacije POZA. Jedan je od osnivača udruge Glas poduzetnika - najvećeg udruženja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, te član njihova Nadzornog odbora. On je tvorac i istraživač Nacionalnog koncepta kapitala AI, te suosnivač i jedan od direktora Globalnog instituta za etiku AI, osnovanog u Parizu 2021. godine.

 

Marijana Šarolić Robić, MBA: AI and Changing Legal Framework – Current Status (Legal and Ethical Challenges and Opportunities of Artificial Intelligence - STATUS QUO Croatia and EU)

Predavačica će prikazati trenutni status regulative umjetne inteligencije u EU i Hrvatskoj, te izazove koji se javljaju tijekom donošenja AI ACT-a koji se upravo raspravlja u Europskom parlamentu te se očekuje uskoro kao izravno primjenjiv zakon na području cijele EU. Šarolić Robić će dati osvrt i na situaciju tzv. Tower of Babel u regulativi na globalnoj razini te se kratko dotaknuti etičkih izazova uz samu umjetnu inteligenciju te opasnosti (ne) i (pre) regulacije umjetne inteligencije.

O predavačici

Rođena je u Splitu 1978. godine. Nakon završetka prava na Sveučilištu u Zagrebu, radila je kao odvjetnica u javnobilježničkom uredu, Addiko bank d.d. i bila partner u odvjetničkom društvu Bardek, Lisac, Mušec, Skoko, Šarolić d.o.o. Godine 2013. Marijana je osnovala vlastiti odvjetnički ured i od tada pruža podršku startup i tehnološkim tvrtkama u svakodnevnim procedurama, investicijama, radu i regulatornom okviru. Posljednjih 10 godina Marijana je mentorica startupima u Algebri i aktivno sudjeluje kao osnivačica udruga CroAI i CRO STARTUP. Marijana je diplomirala na Cotrugli Business School 2014. godine kao članica EMBA X generacije. Od 2017. godine aktivna je članica hrvatskog i regionalnog ekosustava za znanost o podacima i umjetnu inteligenciju, dajući predavanja, sudjelujući u panelima i javnim nastupima na temu regulativnog okvira za umjetnu inteligenciju i pitanjima etike umjetne inteligencije. Godine 2016. Marijana je suosnovala PWMN CROATIA / PWN ZAGREB - udrugu koja promiče ravnotežu spolova u profesionalnom okruženju te je od tada predsjednica organizacije. Osim toga, aktivna je članica MBA Hrvatska, a trenutno obnaša drugi mandat kao članica Nadzornog odbora.

Ne propustite ovu priliku za proširenje znanja i sudjelovanje u diskusiji!