Skip to content Skip to navigation

Otvoren probni pristup za Sveučilište u Zagrebu: Writefull

Objavljeno: 17.05.2023

Tvrtka Digital Science omogućila je Sveučilištu u Zagrebu probni pristup digitalnim alatima Writefull.
Pomoću Writefull alata znanstvenici, istraživači i studenti mogu usavršiti svoj pisani engleski jezik, a osim osnovne provjere gramatike i pravopisa, Writefull predlaže poboljšanja u upotrebi akademskog jezika, poput rječnika specifičnog za određeno znanstveno područje te provjerava i predlaže upotrebu citata.
Probni pristup je omogućen do 14. lipnja 2023. godine.

Koristeći umjetnu inteligenciju, Writefull je usvojio primjere preuzete iz znanstvene literature, stoga se prijedlozi izmjena temelje na specifičnom kontekstu, a ne na fiksnom skupu gramatičkih pravila.

U nastavku je sveobuhvatni pregled dostupnih alata i softvera koje je moguće koristiti, potrebnih tehničkih uvjeta te poveznica s uputama za korištenje i pristup pojedinim alatima.

Snimka online radionice o korištenju Writefull alata
Video upute za korištenje

 

Zbog lakšeg snalaženja, izdvojeni su sljedeći Writefull alati dostupni tijekom probnog pristupa:

Writefull for Word

Writefull for Word provjerava ispravnost gramatike, upotrebe riječi i stila, provjerava fraze i redoslijed riječi u svrhu poboljšanja čitljivosti tekstova pisanih u Microsoft Word programu.

Osim jezičnih prijedloga, nudi prijedloge uobičajenih akademskih izraza te bazu podataka s autentičnim jezikom znanstvenih tekstova, riječima i frazama koje se trebaju koristiti u određenom kontekstu.

Preduvjet za korištenje alata Writefull for Word je kreiranje korisničkog računa sa službenom e-mail domenom koja pripada Sveučilištu u Zagrebu.

Preuzimanje i instalacija alata Writefull for Word
Upute za korištenje

Pokretanje Writefull for Word nakon instalacije:

 

Writefull for Overleaf

Writefull for Overleaf provjerava ispravnost gramatike, pravopisa, vokabulara, interpunkcije i stila, te predlaže fraze i autentični znanstveni jezik u Overleaf online uređivaču tekstova pisanih u programu za obradu tekstualnih dokumenata LaTeX.  

Preduvjet za korištenje alata Writefull for Overleaf je kreiranje korisničkog računa sa službenom e-mail domenom koja pripada Sveučilištu u Zagrebu.

Preuzimanje Writefull for Overleaf (za Google Chrome)
Upute za korištenje

 

Writefull Revise

Writefull Revise provjerava ispravnost gramatike, pravopisa, vokabulara, interpunkcije i stila, a koristi se za provjeru već sastavljenog teksta.

Preporučuje se za provjeru teksta prije predaje rada za objavljivanje.

Pristup na Writefull Revise
Upute za korištenje

 

Writefull Cite

Writefull Cite koristi se za provjeru citata u tekstu pri čemu alat ističe rečenice koje bi trebale biti potkrijepljene referencom te nudi i prijedloge citata.

Preporučuje se za provjeru teksta prije predaje rada za objavljivanje.

Pristup na Writefull Cite
Upute za korištenje