Skip to content Skip to navigation

Dekanica Nina Begičević Ređep okupila bivše dekane FOI-ja – tema susreta razmjena iskustava i daljnji razvoj institucije

Objavljeno: 31.03.2023

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je održala radni sastanak i ručak s bivšim dekanima Fakulteta u posljednjih nekoliko mandata.

Na sastanku s dekanicom okupili su se:

  • Tihomir Hunjak, prof. emer. (dekan u mandatima 2000. – 2002. i 2007. – 2011.);
  • Željko Hutinski, prof. emer. (dekan u mandatima 2003.- 2007.);
  • Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja (dekan u mandatima 2011.- 2015.) i
  • Prof. dr. sc. Neven Vrček (dekan u mandatima 2015. – 2019.).

Sastanak je održan s ciljem razmjene iskustva, stajališta i perspektiva u razvoju institucije, kao i izazova s kojima se visokoškolske institucije susreću u tom procesu. Bila je to prilika za razmjenu znanja i iskustva te stvaranje novih ideja koje će se implementirati u daljnjem razvoju Fakulteta.

Svi fakulteti, a posebice oni koji djeluju u informacijskim i komunikacijskim znanostima, moraju se brzo prilagođavati trendovima u razvoju industrija 4.0 i 5.0, a posebno u područjima umjetne inteligencije, strojnog učenja, računalne sigurnosti i dr. U fokusu obrazovanja mora biti razvoj novih tehnologija koje će omogućiti automatizaciju i optimizaciju proizvodnje u raznim industrijama, a tu IT ima najširu primjenu – zaključak je okupljenih bivših dekana i dekanice FOI-ja. Ulazimo u doba pametne industrije i umjetne inteligencije i dekani su sa zadovoljstvom zaključili da FOI prati te trendove kroz svoje nastavne planove i programe, znanstveni rad te osnivanjem Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji. FOI je stvorio snažan ekosustav gospodarskih subjekata i dionika koje jamče dugoročnu održivost institucije i daju zamah gospodarstvu na sjeverozapadu Hrvatske.

Fakultet je od svog osnutka uvijek bio predvodnik razvoja obrazovanja u IT-u, a danas se posebno ističe u multidisciplinarnom pristupu koji povezuje informatiku, organizaciju i poslovanje, primjeni inovativnih koncepata učenja i poučavanja temeljenih na učenju kroz rad (eng. work based learnning) i učenju temeljenom na rješavanju problemskih zadataka (eng. problem based learning), zatim na razvoju novih inovativnih programskih proizvoda, primjeni najsuvremenije tehnologije u nastavi i u povezivanju s gospodarstvom, a prvenstveno IT sektorom.