Skip to content Skip to navigation

Održana svečana inauguracija novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno: 19.10.2022

Svečana inauguracija novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića održana je u utorak, 18. listopada 2022., u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Svečanosti je u ime FOI-ja prisustvovala dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Inauguracija je započela intoniranjem himne te su uslijedili pozdravni govori visokih uzvanika koji su poželjeli sreću novoizabranom rektoru i zahvalili dosadašnjem, a redom su govorili: potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davor Miličić, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ministar znanosti i obrazovanja te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs, zastupnica Hrvatskoga sabora i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković te predsjednik republike Hrvatske Zoran Milanović. Uz predsjednika Milanovića, svečanosti su prisustvovali i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

Nakon uvodnoga obraćanja duktora inauguracije prof. dr. sc. Bojana Baletića, dekana Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govor je održao odstupajući rektor prof. dr. sc. Damir Boras, koji je potom predao insignije Sveučilišta u Zagrebu novom rektoru prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću.

Novi rektor je u govoru istaknuo da njegov program ima viziju modernog, prepoznatljivog i razvojnog Sveučilišta koji od uprave traži mnogo rada i odricanja kako bi se realizirao. Naglasio je da golemo povjerenje koje je dobio, za njega i njegov tim znači veliku obvezu i odgovornost u vođenju veoma složenog mehanizma Sveučilišta i dodao kako mu je ostvareni rezultat vjetar u leđa.

"Student je u središtu sveučilišne zajednice i naša je obveza studentima davati kvalitetne programe uz koje će stjecati kompetencije. Kvaliteta njihova obrazovanja jamstvo je razvoja" - naglasio je rektor Lakušić, dodajući da svi zajedno moramo raditi na tome da studente zadržimo u Hrvatskoj. Istaknuo je da su istraživanje, stvaranje novih vrijednosti, rješavanje izazova, nove tehnologije i nova umjetnička djela ono što Sveučilište mora nuditi svojim studentima.

Puno sreće i uspjeha želimo rektoru prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću!

Više informacija o inauguraciji možete pročitati ovdje.

Naslovna fotografija: Goran Mehkek (CROPIX)

Fotografije unutar teksta: Branko Nađ (Universitas), FOI