Skip to content Skip to navigation

U Zagrebu održana konferencija BrainStorm DTC 2020 - Smart Industry

Objavljeno: 26.02.2020

BrainStorm DTC 2020 event pod nazivom „Smart Industry: Kako iskoristiti novu paradigmu za razvoj hrvatskog gospodarstva?“ održan je u suorganizaciji Fakulteta organizacije i informatike, u utorak, 25. veljače 2020. u Zagrebu. Događaju su u ime FOI-ja prisustvovale dekanica izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

INFODOM Grupa u suradnji s partnerima iz akademskog sektora - Fakultetom organizacije i informatike Varaždin, Ekonomskim fakultetom Zagreb, Inovacijskim centrom Nikola Tesla (FER), Ustanovom za obrazovanje odraslih – ILBA, je u okviru Konferencije o digitalnoj transformaciji 25. veljače 2020. organizirao BrainStorm DTC 2020 događanje, kojem je cilj među sudionicima bio otvoriti raspravu o jednom od ključnih područja digitalne transformacije, tzv. pametnim industrijama.

Smart Industry, kao model razvoja i suradnje u određenoj gospodarskoj grani, ima svrhu ubrzati i olakšati digitalnu transformaciju poduzeća te ojačati konkurentnost određene gospodarske grane.

BrainStorm se nastavio na seminar „Smart Specialisation Challenges" kojeg su organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH i Joint Research Centre Europske komisije (The European Commission’s science and knowledge service) 30. siječnja 2020., kada su prezentirane europske prakse i daljnje smjernice u području primjene strategija pametne specijalizacije.

Smart Industry ne podrazumijeva isključivo industrijsku tranziciju već i socijalnu transformaciju, što se može postići isključivo kroz otvorenost i suradnju vlade, gospodarstva i akademske zajednice. Putem BrainStorma potaknula se rasprava oko potencijala i preduvjeta primjene Smart Industry modela u Republici Hrvatskoj, kojoj je cilj potaknuti ubrzanu digitalnu transformaciju poduzeća i povećanje konkurentnosti strateških gospodarskih grana.

Prvi dio bio je posvećen temi suradnje fakulteta i IT industrije u rješavanju problema provedbe digitalne transformacije, a naglasak je stavljen na metode i alate za digitalnu transformaciju koji se mogu koristiti u javnoj upravi i u gospodarstvu, zatim potencijale modernizacije koje donosi nova struktura Zakona o sustavu državne uprave, ulozi javnih naručitelja prema EU preporukama o referentnim arhitekturama i standardima, digitalnim ekosustavima koji su kritični faktor uspjeha za primjenu digitalnih platformi i tehnike upravljanja organizacijskim promjenama u digitalizaciji javne uprave.

Drugi dio bavio se primjenom suvremenih tehnologija i zrelih rješenja u digitalizaciji javne uprave i gospodarstva, s fokusom na moć umjetne inteligencije i podataka kao “digitalnih energenata”, preduvjetima za primjenu Blockchaina u javnoj upravi i gospodarstvu, zatim ključnim pretpostavkama za razvoj koncepta 'Smart Industry Croatia' i drugo.

Više detalja pročitajte ovdje.