Skip to content Skip to navigation

Cambridge University Press – potpisan ugovor o besplatnoj objavi znanstvenih radova hrvatskih autora

Objavljeno: 12.02.2020

U okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen je Read & Publish ugovor koji hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu omogućava objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge). 

Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press: sastavnice hrvatskih javnih sveučilišta, hrvatski klinički bolnički centri, hrvatski javni znanstveni instituti te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Fakultet organizacije i informatike uključen je u pretplatu na Cambridge University Press posredstvom Sveučilišta u Zagrebu. Popis ustanova uključenih u pretplatu na Cambridge University Press.  

Objava radova moguća je u časopisima u otvorenom pristupu te pretplaćenim hibridnim časopisima koji dopuštaju mogućnost objave članaka i u otvorenom pristupu.
Popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu.

Jedan od autora rada predaje rad i nadalje je autor za korespondenciju.
Prema ovom ugovoru rad ispunjava uvjete za objavu u otvorenom pristupu na dan kada je prihvaćen za objavu, odnosno od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine. 

Autori za korespondenciju povezani s ustanovom koja je uključena u ovu pretplatu identificiraju se sa svojom službenom e-mail domenom navedenom na ovom popisu. Za FOI to su domene @foi.hr i @foi.unizg.hr.

Na navedenom popisu nalaze se i kontakt osobe (Sveučilište u Zagrebu) koje će putem aplikacije Rightslink moći pratiti podatke o autorima i radovima koji su predani za objavu.

Detaljne upute o procesu objave radova u otvorenom pristupu možete preuzeti OVDJE.